Alul egy télies, nagyon kakaós tészta, felül pedig a nyarat vissza- vagy éppen előre idéző könnyű málnahab. Családi buli közeledett és természetesen, mint fő sütifelelős feltettem a kérdést, mit süssek?
- Finomat és sokat - szokásos válasszal, nem igazán jutottam előbbre.
- Valami újat. – még jobb!
- Málnásat. – mondta Anyukám, na ezzel már tudtam mit kezdeni.
Ok, málnás akkor a krém, mi legyen a tartószerkezet? Valami olyan kellene, ami cukormentes vagy legalábbis csökkentett cukortartalmú (de nem xilit vagy eritrit – van, aki nem bírja) és lisztmentes, hogy mindenki tudjon belőle enni. Egyre jobb! :)
Aztán eszembe jutott a gesztenyeliszt, amit már régóta ki akartam próbálni és úgyis gesztenye szezon van, gondoltam kakaóval jól passzol és a csokis málna is elég ütős. Édesítésre pedig fruktóz. (figyelni kell, mert jóval édesebb, mint a cukor!)
Új is, málnás is, meg finom is…de milyen finom! Ebből a mennyiségből 17 db cupcake készült.
Tészta hozzávalók:
- 4 tojás
- 10 dkg fruktóz
- 15 dkg gesztenyeliszt
- 2 nagy ek. kakaó (szigorúan cukrozatlan)
- 1 tk. sütőpor
- 1 csipet só
- 2 ek. olivaolaj
- kb. 1 dl tej (itt használható alternatív tej is: mandulatej, szójatej, stb.)
Sütőt bekapcsoljuk 170 fokra, muffinformát bekapszlizzuk. A gesztenyelisztet, kakaót, sót, sütőport összekeverjük. Tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a fruktózzal habosra keverjük, jöhet bele az olaj, és felváltva a lisztes keverék és a tej. Ha túl sűrű lenne, lehet bele egy picit több tej. A tojásfehérjét is felverjük és hozzákeverjük a masszához. ¾-ig töltjük a formát és kb 15 percig, tűpróbáig sütjük. Szép kis vulkánok lesznek :). Kihűtjük őket.
Málnakrém hozzávalók:
- ½ kg málna (itt most fagyasztott)
- 25 dkg mascarpone
- 2 dl hideg tejszín
- 2 csomag vaníliás cukor
A málnát szűrőbe tettem és úgy hagytam kiolvadni. Szerencsém volt, mert szépen egyben maradtak a szemek, így tudtam válogatni díszítéshez is. A többit átkevertem, ettől kicsit össze is tört, de nekem ez volt a cél, hogy ha már a habba kerül, ne azzal együtt törjem, csak finoman beleforgassam.
A jól behűtött tejszínt felverjük, már amikor elkezd keményedni, hozzátesszük a mascarponét, vaníliás cukrot és kemény habot keverünk. Beleforgatjuk a málnát. Szerintem pont elég édes, elég a vaníliás cukor és a málna édessége, természetesebb, de aki szeretné, tehet bele 1-2 ek. porcukrot.
A kihűlt muffinokat kifúrjuk.
/Egy kis háttér story: Hogy mennyire szeretik a barátaim is a sütés mániámat, olykor meglepnek mindenféle sütis csodával. Ilyen volt legutóbb egy egyenesen Gilchingből érkező cupcake készítő szett is. Amiben volt ez a bizonyos kiszúró. Eddig ezt a műveletet késsel hajtottam végre, azzal sem bonyolult, nem gondoltam volna, hogy ezzel a kis szerkezettel még könnyebb lesz. Szóval, aki sok cupcake-et készít, szerezzen be egy ilyet, tényleg gyorsítja a folyamatot. Köszönöm K és P! :) /
A krémet habzsákba kanalazzuk és betöltjük a lyukakat és középről indulva, spirálisan haladva kis sipkát nyomunk a tésztánkra. Anno nagy mumus volt a habzsák és a krémes díszítés, de csak gyakorlás kérdése és nagyon fogjuk élvezni! És amúgy sem lehet elrontani, mert bármilyen is lesz, mondhatjuk, pont ilyet akartunk!
Elég szépen tartja magát a hab, nem esik össze. Másnap is tartotta volna magát, ha maradt volna belőle. De szerencsére nem volt lehetőség tesztelni.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.