Erős szülinapi szezonon vagyok túl. Nincs könnyű dolgom, hogy lehetőség szerint mindig valami újdonsággal rukkoljak elő. Ízben is és designban is. Szeretem a bevált recepteket, amiket már mérleg nélkül is képes vagyok megsütni, de ugyanennyire szeretek újdonságot kipróbálni. Improvizálni pedig még jobban. Valahogy mindig ezekből lesznek a legjobb sütik. Aztán felkerülnek a bármikor tudnék ilyet enni listára. Ahogyan a tavaszi napsütés beárad az életünkbe, úgy ez a citromkrém is berobbantja a napot a szánkba. A lime-os sajttorta feeling pedig elsimítja a savanyúságot. Mennyei sütés nélküli desszert, szerintem a nyár sztárja lesz.
Hozzávalók, 20 cm-es tortához:
Alap:
- fél csomag zabkeksz
- 4 dkg olvasztott vaj
Citromkrém:
- 2 egész tojás
- 2 citrom reszelt héja és 1 dl leve
- 10 dkg cukor
- 8 dkg vaj
Lime-os sajttorta:
- 1,5 pohár natúr joghurt
- 3 ek. cukor
- 1,5 dl tejszín
- 25 dkg mascarpone
- 1 vaníliarúd
- 1 lime leve és héja
- 1,5 csapott ek. zselatin (aki nem szereti, használhat agaragart, pektint vagy stabarkot, a csomagoláson feltüntetett adagolással és felhasználással)
A zabkekszet összetörjük és összekeverjük az olvasztott vajjal. Belenyomkodjuk a morzsát egy kapcsos tortaforma aljába. Betesszük a hűtőbe hűlni.
A citromkrémhez a citromok reszelt héját és levét egy fémtálban összekeverjük a cukorral és a tojásokkal. Egy lábosba vizet forralunk és rátesszük a fém tálat (a tál ne érjen a vízbe), a citromos masszát a gőz fölött folyamatos keverés mellett besűrítjük, figyelni kell a hőmérsékletre, nehogy citromos rántotta legyen belőle. Egy közepesen sűrű pudingos állagot kell kapnunk. Levesszük a gőzről, pár percig hűtjük, közben kevergetjük és belekeverjük a felkockázott vajat. Langyosra hűtjük és ráöntjük a kekszrétegre. Visszatesszük a hűtőbe.
A lime részhez a joghurtot a cukorral, zselatinnal, a vanília kikapart magjával és a rúddal összelangyosítjuk, éppen annyira, hogy a cukor elolvadjon, szobahőmérsékletűre hűtjük, a vanília rudat vegyük ki. A tejszínt felverjük, hozzáadjuk a mascarponét és kemény habot keverünk belőle. Hozzáadjuk a lime levét és reszelt héját, majd a kihűtött joghurtos krémet óvatosan beleforgatjuk. Ráöntjük a citromkrémre és pár órára a hűtőbe tesszük. A legjobb ha egész estét pihen és jól behűtjük.
Tálaláskor a tortát vágjuk körbe, azután kapcsoljuk le az oldalát.
Az impro legjobb része, - a barátok és kollégák legnagyobb örömére – hogy túlméreteztem az adagot, így jutott még mini tortáknak is, tesztelni. A fókusz csoport elégedett volt :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.