ButterCupCake

sütinapló

házi áfonyás zabkeksz

afonyas_zabkeksz_1.jpg

Négy évvel ezelőtt, este 8 óra, felpakolva a házibuli munícióval, botorkálunk a Wekerle telepen, keressük a "Barátok közt" házat. Én már azon aggódok, hogy elkéstünk. M nyugtat, hogy szerinte még senki nincs ott. A borok összekoccannak a táskába, már nem is emlékszem mit vittünk magunkkal, hiszen a lényeg az volt, amivel a házigazda várt minket, és persze, hogy az maradt meg! :) Egy olyan svédasztalos lakoma fogadott minket, amit bármelyik elit étterem megirigyelhetne. Petra barátnőnk - A Nyúlcipő blog szerzője - szerint csak összeütött gyorsan valamit :) Ekkor találkoztam először a házi zabkeksszel, a receptet Petrától kaptam és azóta is nagy kedvenc. Köszönet érte!
Könnyen variálható, éppen milyen ízhez van kedvünk és mi van otthon. És persze sokkal finomabb, mint a bolti!

Áfonyás zabkeksz hozzávalók:
(kb. 40 kekszhez, bögre: 2dl)

- 3 bögre apró szemű zabpehely

- 2 bögre nagy szemű zabpehely

- fél bögre liszt (én zablisztet szoktam használni)

- 1,5 tk szódabikarbóna

- 1,5 tk sütőpor

- 1 csomag vaníliás cukor vagy 1/2 rúd vanília

- csipet só

- 2-3 tk fahéj

- narancshéj

- 1 csomag aszalt áfonya (minimum a 10 dkg-os)

- 1/2 csomag mazsola (ez is 10 dkg, aki nagyon szereti tehet bele többet)

- 20 dkg olvasztott vaj

- 1 bögre méz

afonyas_zabkeksz_3.jpg

Kapcsoljuk be a sütőt 170 fokra, a sütőlapra vágjunk sütőpapírt. Keverjük össze a száraz hozzávalókat. Aki szereti a gyömbért, tegyen bele egy kis gyömbérport, jót tesz neki! És a fahéjjal is lehet bátrabban bánni. Az olvasztott vajjal és mézzel összeállítjuk. Egy ragacsos tésztát kell kapnunk, amiből ha kis gömböt gyúrunk, akkor nem pereg szét. Ha szükséges, tegyünk még hozzá egy kis olvasztott vajat. Az áfonya és a mazsola persze szereti önállósítani magát, ilyenkor nem kell bele több vaj, csak megmutatni ki a főnök és a helyére tessékelni. :)
Bő evőkanálnyi adagból gyúrjuk a gömböket (én nedves kézzel szoktam rásegíteni), lapítsunk belőle tallérokat a tepsin. Nekem kb. 12 percig sül egy adag, félidőnél (6 perc) fordítok a tepsin, mert nekem nincs légkeverős funkció a sütőmön. Az alja és a széle szép aranybarnára sül. Rácson hűtsük ki őket. Jól záródós dobozban másfél hétig is eláll. De addig úgyse tart!

afonyas_zabkeksz_2.jpg

afonyas_zabkeksz_4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://buttercupcake.blog.hu/api/trackback/id/tr897314880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GaryBird 2015.09.11. 18:42:39

tulipánnal jól csúszik

ButterCupCake

A sütés szórakoztat, a sütés megnyugtat, a sütés egy nagyon jó terápia. A végeredménnyel örömet szerezhetsz másoknak és magadnak is. Tapasztalatok, receptek, kísérletek, süti lelőhelyek. Sütni bárki tud, csak el kell kezdeni!

Frissen sültek

süti beállítások módosítása