Ez a tripla M-es sütemény nem csak az ópiumtól mennyei. :) Egy kísérlet eredménye, hogy a kókusz és a mák mennyire passzolnak egymással. A méteres kalács tésztájának alapreceptjét sok tortánál és sütinél használom alapként és variálom az ízvilág szerint. Itt a finomliszt kiváltása a mákkal történik, de valamennyi lisztre a tökéletes légiességhez így is szükség van. A kókuszlisztet egy az egyben használni liszt helyett szerintem itt nem lehet, mert túlságosan elnehezíti, besűríti a tésztát (felhasználási ajánlása is 15-25%-a liszt mennyiségének), a mákkal viszont tökéletes harmóniában teljesedik ki. Ha a cukrot, xilitre vagy eritritre cseréljük cukorbeteg és diéta barát változatot kapunk. Nálam most ilyen készült.
Hozzávalók:
- 4 tojás (sárgája és fehérje külön)
- 15 dkg cukor/xilit/eritrit
- 12 dkg darált mák
- 6 dkg kókuszliszt (bioboltokban beszerezhető)
- 1 púpos ek. zabliszt (bioboltban, hipermarketekben beszerezhető)
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
- 4 ek. olaj
- 1-1,5 dl tej (opció: mandulatej, szójatej, kókusztej)
- 1 kk vanília aroma
- 1 csipet só
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Muffintepsit kapszlizzuk be. A mákot, kókuszlisztet, zablisztet, sütőport, sót keverjük össze. Sárgáját az eritrittel habosra keverjük, beledolgozzuk az olajat, tejet, citromhéjat, vaníliát majd apránként a mákos keveréket. A tojásfehérjét habbá verjük és gyengéd, de határozott mozdulattal a masszához keverjük. A kapszlikat töltsük meg 3/4-ig és mehet is a sütőbe nagyra nőni. Tűpróbáig süssük, kb 15-20 perc. Egy pohár hideg tejjel édes uzsonna.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.