Story: Októberi esküvőre készülés, írjuk a sütilistát.
- Mi legyen még sós?
- Az a sajtos perec nagyon jó lenne.
- Huhh, azt én is nagyon szeretem. Ok, ha tudok venni kiszúrót, akkor sütök.
Kerestem receptet, szakácskönyvben, neten, aztán találtam egyet a dédmama sütis könyvében, ugyan az nem perecre íródott, de jónak tűnt a recept és jelentem, nagyon jól működik. Azóta legalább 10x sütöttem, és új kedvenc született. Bizony érdemes leporolni a régi recepteket.
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 2 tk. só
- 1 csomag sütőpor
- 20 dkg sajt (cheddar vagy ízesebb holland sajt nagyon jót tesz neki, de trappista is lehet)
- 4 ek. tejföl (20%-os) - ez kb. egy kis pohár
tetejére: 1 tojás és 15 dkg sajt (ez lehet trappista)
Elkészítés:
A lisztet a sóval és sütőporral elkeverjük, elmorzsoljuk benne a hideg vajat, hozzáadjuk a reszelt sajtot, majd a tejföllel összeállítjuk. Betesszük a hűtőbe legalább fél órára pihenni. 4-5 mm vastagságra nyújtjuk, kiszaggatjuk, megkenjük tojással és megszórjuk sajttal.
/ Ennél a pontnál figyelmeztetek mindenkit, hogy időigényes művelet :) - szóval tessék türelmesnek lenni, megéri! /
Tepsikbe sütőpapír. Sütő 160 fokra (légkeverés) előmelegít. Kb. 15 percig, szép aranybarnára sütjük.
Frissen a legjobb, de ha megéri a pár napos kort, az se baj.
A legjobb pedig a sütőpapírról lecsipegetni a megsült sajtot :)
Én a kiszúrót a Vasedényben vettem, ami együtt volt egy kerék formával. Felesben azzal szaggattam.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.