Ekkora freestyle-t nem látott még a konyha, mint amit ennél a tortánál műveltem. Nézzük mi van otthon. Adott volt egy két hete a gyümölcsös kosárban érő mangó, és a ne legyen benne se búza, se tej féle, se tojás, se túl sok cukor. Ilyenkor azért elég jól jön, hogy szoktam tárazni a kamra polcon. Mondjuk csokit, kókusz tejszínt és mindig akad vagy egy kis granola vagy házi zabkeksz. És tartok a hűtőben mindig 2 doboz kókusztejszínt. Van ugyanis egy olyan jó tulajdonsága, hogy ha jól be van hűtve, akkor a zsíros rész elválik a vizes résztől és a zsíros részt leszedve a tetejéről, gyakorlatilag totál kemény habot lehet belőle felverni. Egy alternatívája a tejszínhabnak, persze a kókusz íz ott van. Szóval ott csücsül a hűtőben, elfér, viszont ha kell azonnal elérhető. Ha nincs behűtött, akkor a 2 órás fagyasztóban pihenés is ezt a hatást éri el.
Én ezeket használom: cocomas vagy az Aldiban kapható konzerves kókusztejként árult 400ml-es verzió.
A másik remek dolog ebben a tortában, hogy kánikula barát, tehát nem kell bekapcsolni a sütőt és másnap jó hidegen igazán hűsítő.
Hozzávalók:
alaphoz:
- 15 dkg zabkeksz (receptet itt találsz, ebbe nem szoktam tenni áfonyát és mazsolát és vaj helyett lehet kókuszzsír) vagy házi granola vagy ha sietős a dolog és nem baj ha van benne búza, akkor a Zabfalatok is jó
- 5 dkg kókuszzsír vagy 5 dkg olvasztott vaj
csoki ganache-hoz:
- 15 dkg 75%-os étcsoki
- 15 dkg kókusztejszín
mangós, kókusz mousse-hoz
- 400 ml kókusztejszín (több napot a hűtőben hűtve vagy 2 óra a fagyasztóban)
- 3/4 mangó, pürésítve
- 1/2 rúd vanília
- 1-2 ek. cukor, eritrit, xilit (én nem tettem bele semmit mert szuper édes mangót kaptam)
- zselésítő, sűrítő (ezt rátok bízom, mert kinek mi jön be, a mennyiséget a felhasználási leírás alapján) pl: zselatin, lapzselatin, agar-agar, stabark
mangó tükörhöz:
- 1/4 mangó, pürésítve
- 1/2 lime leve és héja
- 1 narancs leve
- zselésítő, pl: pektin, zselatin, agar-agar
Egy 20 cm-es kapcsos forma aljára sütőpapírt vágunk. A kekszet összetörjük és elkeverjük benne a zsiradékot. A formába nyomkodjuk. Betesszük a hűtőbe. Megmelegítjük a 15 dkg kókusztejszínt és az összetört csokira öntjük. Simára keverjük és ráöntjük a kekszes alapra. Újra hűtő.
A mangót meghámozzuk és feldaraboljuk, pürésítjük. A 3/4 részét a sűrítővel/zselésítővel eldolgozzuk, amelyiket kell melegítjük, és langyosra visszahűtjük. A jól behűtött kókusztejszín sűrű részét lekanalazzuk a tetejéről és a vanília kikapart magjaival, a cukorral kemény habbá verjük. Belekeverjük a mangópürét. Ráöntjük a csoki ganache-ra. Vissza a hűtőbe, legalább 4 órát hűteni, egy éjszaka még jobb. Én a mangó tükröt másnap korán reggel készítettem el és fél óra hűtés után meg is kötött.
Aki intenzívebb mangó ízt szeretne megduplázhatja a mangó mennyiségét.
Díszítsétek fehér csokival és a megmaradt lime szeletekkel.
Nagyon izgultam a végeredmény miatt, mert totál improvizáció volt. Az ízek, az állag nagyon jól működtek együtt. Azóta már készítettem áfonyás verzióval is. Nálam bekerült a receptes könyvbe :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.