Ha ilyenkor megérzem együtt a reszelt narancshéj és a fahéj illatát, nekem az már a tél, mondhatjuk ez egy téliesített zabkeksz, kész aromaterápia.
hozzávalók:
(kb. 35-40 kekszhez, bögre: 2dl)
- 4 bögre apró szemű zabpehely
- 1 bögre darált mandula/török mogyoró/dió (vagy vegyesen)
- ½ bögre zabliszt (lehet sima liszt is)
- 1,5 tk. szódabikarbóna
- 1,5 tk. sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor vagy 1/2 rúd vanília
- csipet só
- 2-3 tk. fahéj (mehet bele egy kis gyömbérpor és őrölt szegfűszeg is)
- reszelt narancshéj, reszelt citromhéj
- 2 db közepes répa finomra reszelve
- 20 dkg olvasztott vaj
- 1 bögre méz
Kapcsoljuk be a sütőt 170 fokra, a sütőlapra vágjunk sütőpapírt. Keverjük össze a száraz hozzávalókat. Reszeljük hozzá a répát, majd az olvasztott vajjal és mézzel összeállítjuk. Egy ragacsos tésztát kell kapnunk, amiből ha kis gömböt gyúrunk, akkor nem pereg szét. Bő evőkanálnyi adagból gyúrjuk a gömböket (én nedves kézzel szoktam rásegíteni), lapítsunk belőle tallérokat a tepsin. Nekem kb. 12 percig sül egy adag, félidőnél (6 perc) fordítok a tepsin, mert nekem nincs légkeverős funkció a sütőmön. Az alja és a széle szép aranybarnára sül. Rácson hűtsük ki őket. Jól záródós dobozban akár másfél hétig eláll.
Zabkeksz variációt itt találsz: Áfonyás zabkeksz
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.