Sütésnél - és blog írásnál is - a legnagyobb ellenségem az idő, nagyon gyorsan valami látványosat és finomat. Ilyenkor szoktam elővenni a jolly joker receptet - egy könnyű piskóta (szerű), krém és némi idény gyümölcs. Mivel most szezonja van, így eper. Azonnali fogyasztásra ez egy remek kombináció. Nem kell több lapot sütni, vagy felvágni, betölteni, bevakolni. Egy rusztikus tortácska lesz belőle, de a gyümölcsök kavalkádjától szerintem csodaszép!
Ez egy alaprecept, a piskóta is és a krém is variálható ízekkel, színekkel. Lesz is majd hamarosan jó pár erre épülő variáció :)
12 cm-es mini tortához
Piskótához:
- 2 tojás
- 2 ek. cukor
- 2 ek. liszt
- 1 ek. olaj (semleges ízű)
- 1 kk. sütőpor
- 1 kk. vanília aroma
- csipet só
Sütőt előmelegítjük 170 fokra, A formát alját béleljük ki sütőpapírral, az oldalát kenjük be vajjal és lisztezzük meg. A tojásokat ketté választjuk, a fehérjét keményre verjük. Sárgáját a cukorral habosra keverjük, ebbe jöhet a vanília és az olaj. Majd a liszt - sütőpor - só keverék, végül óvatosan beleforgatjuk a fehérje habot. A formát 2/3 ig töltjük, ha marad ki massza, akkor tegyük a maradékot muffin formába. Nekem volt már olyan hogy akkora volt a tojás, hogy még 3 kapszli muffin is lett pluszban.
/Nem kell egy egész muffintepsit betenni, ha van szóló szilikonos formátok, használjátok azt. Ha nincs, akkor dupla/tripla papírban magától is megállnak. És süssétek egyszerre a tortával./
Tűpróbáig sütjük (mikor megszúrjuk a tésztát, már nem ragad rá semmi) és kihűtjük.
Krémhez:
- 1 dl tejszín (jól behűtve)
- 1/2 doboz mascarpone (250g-os fele), (jól behűtve)
- 1 ek porcukor
- 1/2 rúd vanília kikapart magja
Tejszínt elkezdjük felverni, mikor kezd hab szerű lenni beletesszük a mascarpone-t és a vaníliát, majd a porcukrot, tovább verjük. Kemény habot kell kapnunk. Ebből rákanalazunk a kihűlt piskótára és idénygyümölccsel roskadásig megpakoljuk a tetejét. (ami megmarad, mehet nagykanállal! a pocakba 1-2 szem gyümölccsel vagy a muffinokra) Tálalásig hűtőbe tartjuk, de érdemes úgy elkészíteni, hogy 1-2 órán belül meg is együk. Vagy azonnal, mert frissen a legfinomabb!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.