ButterCupCake

sütinapló

az a bizonyos amerikai almás pite

almás.jpg

A most következő sütit egy nagyon kedves amerikai barátunktól, Julie-tól tanultam. Azóta nem is készül nálunk más formában az almás pite. Vékony, omlós tésztarétegbe bújtatott párolt fahéjas alma. Már az elkészítése felér egy aromaterápiás kezeléssel, ahogyan az olvadozó vaj és fahéj beburkolja az almaszeleteket, úgy a felszabaduló illat a lelkünket. Szeretem azokat a sütiket, aminek a textúrája ilyen kontrasztos. Egyszerre roppan a tészta és mállik szét selymesen a töltelék, szerintem tökéletes harmóniában. Ahogy az idő egyre hidegebbre fordul, úgy növekszik meg az igény erre az édességre.

Hozzávalók a töltelékhez:

-          12 db közepes alma (vagy 8 db nagy)

-          5 dkg vaj

-          1-2 ek. barnacukor

-          fahéj, vanília, szegfűszeg

Hozzávalók a tésztához:

-          31 dkg liszt

-          20 dkg hideg vaj

-          2 tk. porcukor

-          4 ek. hideg víz

-          1 csipet só

-          + 1 tojás a sütés előtti megkenéshez

Az almákat meghámozzuk és elnegyedeljük, magházukat kivesszük. Én úgy szoktam kezdeni, hogy a felét előkészítem, a másik felét pedig folyamatosan pucolom és darabolom a többihez. A vajat és cukrot elkezdjük olvasztani egy magas falú edényben. Mikor összeolvadtak, folyamatosan adjuk hozzá az almaszeleteket (a negyed almákat még vágjuk 3-4 részre, hosszában). Forgassuk bele a fűszereket is majd az alma második felét szeleteljük hozzá. Nekem kifejezetten tetszik, hogy lesz olyan almaszelet, ami már szinte pépes és lesz, a végén belekerülő még roppanós. Ha egyenletes állagot preferálunk, akkor szeleteljük fel az egészet és tegyük egyszerre az edénybe. Pároljuk kb. 10 percig. Én fedő nélkül szoktam, hogy az alma kiengedett leve elpárologjon. Ha túl sok levet eresztene, szitáljunk bele 1-2 ek. lisztet, hogy felszívja a nedvességet. Hűtsük ki a tölteléket. Ilyenkor már remekül használható az oroszhűtő vagy, ahogy felénk mondják, „tedd ki a kőre!” . Fontos, hogy tényleg legyen hideg a töltelék.

A tésztához a hideg vajat morzsoljuk el a liszttel, adjuk hozzá a porcukrot és a hidegvízzel állítsuk össze. Amíg hűl a töltelék, tegyük be a hűtőbe.

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Vajazzunk ki egy piteformát vagy egy kapcsos tortaformát. Vegyük ketté a tésztát úgy, hogy az egyik kicsit nagyobb legyen, ne pont fele-fele. A pite design kialakításához ötleteket itt találtok: Pite kalapok. A mostani változat így készült: a tészta nagyobbik felét nyújtsuk ki, a formánk átmérőjéhez még 5-5 centit hozzáadva. Jöhet bele a hideg! töltelék. A túlnyúló tésztát vágjuk le. A tészta második (kisebb) felét nyújtsuk ki kb. 3 mm-esre és vágjunk ki belőle szívecskéket. A hulladékból sodorjunk kisujjnyi vastag rudat és tekerjük körbe a forma peremén, mintázzuk és nyomjuk le villával. A tésztaszíveket rendezzük el a tölteléken, kenjük meg tojással és tegyük be a sütőbe. Sütési idő: kb. 40 perc.

Még melegen/langyosan a legfinomabb. Szuper hozzá a vanília fagyi, vanília öntet vagy házi tejszínhab. És egy bögre forralt bor :)

A bejegyzés trackback címe:

https://buttercupcake.blog.hu/api/trackback/id/tr236885223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

ButterCupCake

A sütés szórakoztat, a sütés megnyugtat, a sütés egy nagyon jó terápia. A végeredménnyel örömet szerezhetsz másoknak és magadnak is. Tapasztalatok, receptek, kísérletek, süti lelőhelyek. Sütni bárki tud, csak el kell kezdeni!

Frissen sültek

süti beállítások módosítása