ButterCupCake

sütinapló

fűszeres csavar avagy mediterrán magos rudak

mediterrán2.jpg

Egy álmatlan éjszaka és egy pécsi nosztalgia utazás miatt készült sós rágcsa. Pécshez és a mesterképzés 2 évéhez hozzá tartoztak azok a szállodában eltöltött esték, amikor mindenféle földi jót összevásároltunk, falatkákat gyártottunk, terülj-terülj asztalkát varázsoltunk, boroztunk, megbeszéltük az élet nagy dolgait, kiveséztük egymás tervét vagy csak elengedtük magunkat, “mert ez Pécs”!

Sikerült összeszervezni egy nosztalgia utazást és az ilyen esték emlékére készült ez a sósság, azokból az alapanyagokból, ami éppen otthon akadt.

Pár nappal előtte olvastam Petra barátnőm blogján - A Nyúlcipőn – a házi grissiniről. Úgy gondoltam valami ilyesmi nagyon passzolna nekünk is. Az alapanyagok megléte (hajnali 1kor már nem szívesen mászkálok hozzávalóért) és a társaság ízlése formálta ezt a verziót. Az aszalt paradicsom remekül megbolondítja, a végeredmény pedig úgy vonzza magához a bort, mint mágnes a vasorrú bábát. Szerintem próbáljátok ki mindkettőt, egy adag úgysem lesz elég, előre szólok! :)

Hozzávalók:

- 40 dkg kevert liszt

- 5 dkg mag keverék (lenmag, szezámmag, napraforgómag)

- 1 élesztő (40g)

- 2 dl langyos víz + 1 tk. cukor

- aszalt paradicsom (kb. fél üveg)

- 4 ek. olivaolaj

- 2 tk. só

- fűszerek (oregánó, bazsalikom, kakukkfű)

- 5 dkg parmezán

Az élesztőt belemorzsoljuk a cukros langyos vízbe. Elkészítjük a lisztkeveréket, ami most így készült: 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt+ 5 dkg zabliszt + 5 dkg rozsliszt + 5dkg lenmagliszt + 5 dkg finomra darált natúr kesudió. Ehhez keverjük a magokat, a sót, a fűszereket, belereszeljük a parmezánt - az se baj ha egy kicsit több kerül bele. :)  Apróra vágjuk a paradicsomot, belelöttyintünk egy kicsit az olajából is, majd az olivaolajjal és a vízben felfuttatott élesztővel összeállítjuk. A vizet apránként adagoljuk hozzá, annyit dolgozzunk bele amennyit felvesz. Takargassuk be és legalább fél órát pihentessük meleg helyen. Ezalatt sütőpapírt vágunk a tepsikbe, bekapcsoljuk a sütőt 185 fokra. Ha a tésztánk szépen megkelt, nagyobb diónyi darabokat csípünk le belőle és kb 1 cm vastag rudakat sodrunk belőle. Két végüknél fogva ellentétes irányba megcsavarjuk a pálcikákat és a tepsibe tesszük őket, egy kis helyet hagyva közöttük. 5-6 percig sütjük az egyik oldalát, majd megforgatjuk őket és még 5-6 percig sütjük. A tészta összeállítása gyorsan megvan, a kelesztés és a sütés ami időigényes, de megéri. Tökéletes party snack, mártogatós alap, és biztos, hogy kevés lesz :)

Mártogatós recepteket találtok itt és itt.

mediterrán3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://buttercupcake.blog.hu/api/trackback/id/tr536802647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

ButterCupCake

A sütés szórakoztat, a sütés megnyugtat, a sütés egy nagyon jó terápia. A végeredménnyel örömet szerezhetsz másoknak és magadnak is. Tapasztalatok, receptek, kísérletek, süti lelőhelyek. Sütni bárki tud, csak el kell kezdeni!

Frissen sültek

süti beállítások módosítása