Sokáig szkeptikus voltam milyen is a répa a süteményekben, nem inkább a jóféle gyöngyös tetejű húslevesbe való? Hát, nem csak oda. És bizony nem is én voltam a bátor a családban, hanem a Legkisebb és Anyukánk. Ők készítettek először répás muffint és répás rétest. Mennyei volt. Aztán engem is elkapott a gépszíj és elkezdtem gyártani a répás sütiket. Mert a répától nem csak fütyülni lehet, finomat sütni is. :)
Hozzávalók:
Tésztához:
- 4 tojás (sárgája, fehérje külön)
- 15 dkg nádcukor/eritrit
- 8 dkg darált dió
- 8 dkg darált törökmogyoró (ez lehet dió is)
- 1 ek. zabliszt
- 3 db közepes répa
- 1 tk. sütőpor
- 3 ek olivaolaj
- 1/2 narancs héja és leve
- 1 citrom reszelt héja
- 2 tk. fahéj, ízlés szerint gyömbér, szegfűszeg
- 1 csipet só
Krémhez:
- 1 doboz mascarpone
- 1 vanília
- porcukor/eritrit (opcionális)
- 1/2 narancs leve és héja
Sütőt 170 fokra előmelegítjük, Muffin tepsit bekapszlizzuk. Diót, mogyorót, zablisztet, sütőport, sót összekeverjük. Tojás sárgáját a cukorral habosra keverjük, belereszeljük a répát, a citrushéjakat, fűszert, belecsurgatjuk az olajat. Hozzáadagoljuk a száraz keveréket. A fehérjét kemény habbá verjük és fellazítjuk vele a tésztát. kb 20 percig sütjük, tűpróbáig.
A krémhez gyors verzióban a mascarponéhoz keverjük a narancs levét, héját, vaníliát és a cukrot. Habosra keverjük. A lassított verzióban eszenciát főzünk: a narancs levéhez, héjához egy evőkanál eritritet adunk és szirupot főzünk belőle, kihűtjük és így keverjük a mascarponéhoz.
A kihűlt muffinokat feldobjuk a krémmel, aztán magunkat is egy cupcake-el! :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.