Egy hétvégi villámlátogatás otthon-otthon, egy szülinapos és persze ha én hazamegyek olyan nincs, hogy nincs süti. Elég sok szülinapon vagyunk túl a nyáron, csokimániás család révén mindenben a csoki, igen karakteres, tömény tortákkal. Most szerettem volna egy kicsit mást, ami gyorsan elkészül (az egy napos látogatásból ne menjen el a fél nap a sütésre) és friss gyümölcsös. A piacon ott mosolyogtak a sárgabelű szilvák, jól édesítve tökéletes édes-savanyú pite alapanyag.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 22 dkg liszt
- 2 ek darált mandula
- 15 dkg hideg vaj
- 9 dkg porcukor
- 1 egész tojás
- 1 csipet só
+ 1 tojás a sütés előtti megkenéshez
Töltelékhez:
- 1 kg szilva
- cukor, vaníliás cukor, fahéj, szegfűszeg
- 2-3 ek keményítő
Lisztet, mandulát, sót a hideg vajjal összemorzsoljuk. Majd hozzáadjuk a porcukrot és a tojással összeállítjuk a tésztát. Magunkat és a tésztát is lehűtjük egy kicsit, begyúrás után mindkettőre ráfér. :) Ezalatt megmoshatjuk a szilvát és feldarabolhatjuk, felezni, negyedelni, kinek hogyan szimpatikus. Bekapcsoljuk a sütőt, 180 fokra melegítjük. A kapcsos formánkat vagy piteformánkat kivajazzuk, a tésztánkat úgy vesszük ketté, hogy az egyik kicsit nagyobb legyen kb. 60%-40%. Azért így szoktam csinálni, mert az alsó réteggel a peremet is be kell takarni, míg a tetővel csak a forma nagyságára van szükség. A nagyobbat belenyújtjuk, úgy hogy a peremére is jusson tészta, piteformánál lógjon is túl. Nagyikám úgy szokta mondani, hogy elég "gyenge" a tészta, elszakadhat, kapcsos formánál a magasabb perem miatt könnyebben, de nyugodtan összetapasztható ez a piténk nem látható része lesz, megengedett a sebtapaszos textúra. Több helyen láttam, hogy ilyenkor visszakerül a hűtőbe a tészta, úgy omlósabb lesz. Én ezt most kihagytam, de egyszer kipróbálom a hűtést is.
A tészta másik felét is kinyújtjuk, ez kb. akkora legyen mint a forma.
A tölteléket csak most keverjük be, fontos, hogy tényleg csak a végén, mert onnantól, hogy megkapta a cukorsokkot, a gyümi elkezdni kiengedni a levét. Az a helyzet, hogy itt most nincs mennyiség a cukornál, mert attól függ mennyire édes a gyümölcs és ki, mennyire akarja édesre. Jöhet bele a vanília, fahéj, a szegfűszeg, és a végén a keményítő, utóbbi segít a kiengedett lémennyiséget besziruposítani sütés közben. Mehet is bele a töltelék, jöhet rá a kalap, ami lehet egy a képen is látható fonás (előre szólok kicsi pepecs), vagy egy teli borítás, amire légzőnyílásokat kell vágni, az oldalán túllógó tésztát letekerjük és peremet készítünk. Egy felvert tojással megkenjük a tetőt és mehet is a sütőbe. Gyors sütit ígértem és tényleg eddig durván fél óránál tartunk. Kb. 35 percig, aranybarnára sütjük. És bizony a szilva egy varázsgyümölcs, mert hüpp-hüpp-hüpp barbatrükk a lila héjú, sárga belsejű szilva egy elképesztően gyönyörű pirosas-bordós fűszeres csodává varázsolódik. 5 évesünk meg is jegyezte, hogy bizony nem ilyet tettünk bele! :)
Ötletekért, hogy hogyan tetőzhetjük még a piténket, kattints ide: Pite kalapok
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.