ButterCupCake

sütinapló

az első álom - fahéjas karamellás keksz

Sok kedvenc recept vagy íz közül nehéz választani, melyik legyen az első, mivel is kezdjem a sort. Nem lehet dönteni, így csak belecsapok a lecsóba, vagyis a fahéjba. Elő a tepsivel! :)

fahejas_hozzavalok.jpg

Az igazi lélekkényeztető finomság azoknak, akik hozzám hasonlóan fahéj imádóak. Tea (itt az angol verzióssal  a tuti) vagy tejeskávé remek kísérője, akár egy 10 perces szünetre a munkában, akár egy barátnős csevegéshez, de a gyerkőc délutáni finomsága is lehet. Nem mellesleg ezt a sütit lelkes apró kezekkel kiegészülve is lehet készíteni. Az 5 éves unokaöcsivel tesztelve, remek móka. Gyors elsősegély a váratlan vendégek érkezésénél.

Hozzávalók:

- 1/2 bögre vaj (15 dkg)

- 1 bögre cukor

- 1 egész tojás

- 1 tk vanília kivonat, vagy 1 cs van.cukor

- 1+3/4 bögre liszt

- 1/4 tk só

- 1/2 tk sütőpor

- 2 tk fahéj

- kb. 18 db tej karamella

 

Kapcsoljuk be a sütőt 170 fokra. A vajat a cukorral (én nádcukorral készítettem) habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojást, a vaníliát. Az úgynevezett száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, fahéj, só) összekeverjük és elkezdjük beledolgozni a masszánkba. Egy meglehetősen laza, gyurmás tésztát kapunk. Ha túl lágy, nyugodtan betehetjük a hűtőbe 10 percre dermedni. Kb. egy nagy evőkanál tésztából golyót formázunk, amit aztán kerekre lapítunk és beleültetjük a karamellát. Ezt körbecsomagoljuk a tésztával, hogy mindenhol elfedje és golyót formázunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a golyókat, viszonylag nagy távolságot hagyva egymástól, mert sütés közben a golyók kekszesre lapulnak. 10 percig sütjük őket, éppen hogy a szélük elkezd aranyosra barnulni. Amikor kivesszük még elég lágyak, nem kell megijedni, a hűtésnél szépen megdermednek, belül pedig a karamella folyós, nyúlós lesz. Rácson is és a tepsin is hűthető. Jól záródó dobozban egy hétig is eláll, de úgysem lesz rá szükség, mert gyorsan elpárolog!

fahejas_suti.jpg

Az eredeti receptben a golyókat sütés előtt még megforgatja fahéjas cukorban, én mindkét verziót kipróbáltam és a cukorkéreg nélküli lett a befutó.

A bejegyzés trackback címe:

https://buttercupcake.blog.hu/api/trackback/id/tr16656727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

ButterCupCake

A sütés szórakoztat, a sütés megnyugtat, a sütés egy nagyon jó terápia. A végeredménnyel örömet szerezhetsz másoknak és magadnak is. Tapasztalatok, receptek, kísérletek, süti lelőhelyek. Sütni bárki tud, csak el kell kezdeni!

Frissen sültek

süti beállítások módosítása