Korábbi bejegyzésben a mentes verziót írtam le. Most a hagyományos következik. Persze a kettőt lehet keverni. Tehát lehet cukormentes, vagy a mentesből az alapot használod, de a hagyományos csokis és gesztenyés réteggel. Sütés nélküli, gyors süti. a gesztenye, meggy és csoki pedig szuper kombináció. Könnyen ünnepivé varázsolhatod, így lehet ez a karácsonyi tortátok :)
Hozzávalók (20 cm-es formához):
alaphoz:
- 15 dkg zabkeksz összetörve
- 5 dkg olvasztott vaj
csokis meggyes réteg:
- 15 dkg étcsoki (min. 75%)
- 15 dkg tejszín
- 30 dkg magozott meggy
gesztenye krém:
- 50 dkg gesztenye (lidl-ben lehet kapni bio, cukrozott, főtt gesztenyét, ilyenkor nem kell hozzá plusz édesítőt adni)
- 0,5 dl rum
- fél rúd vanília
- 15 dkg mascarpone
- 1 dl tejszín, ebben feloldunk 8 g zselatint vagy agar-agart
Elkészítés:
Egy kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt vágunk. Az alap hozzávalóit egy késes aprítóban összedaráljuk, majd belenyomkodjuk a formába. Betesszük a hűtőbe.
Lecsöpögtetjük a meggyet. A tejszínt felmelegítjük és megolvasztjuk benne az apróra vágott csokit. Ráöntjük az alapra, belenyomkodjuk a meggy szemeket és visszatesszük a hűtőbe.
A tejszínt meglangyosítjuk és feloldjuk benne a zselatint, (az agar-agart forró tejszínben kell feloldani). A felolvasztott gesztenyéhez keverjük és hozzákeverjük a rumot, a vaníliát és a mascarponét is. Könnyű habos krémet kapunk. Ráhalmozzuk a meggyes csokikrémre és legalább 4 órát hűtjük. Még jobb, ha egy éjszakát tudjuk hűteni. Díszíteni az alkalomtól függően bármivel lehet. A téli hangulat kedvéért én itt mini pillecukorral, csokival és mézeskalácsokkal dekoráltam. Igazi ünnepi torta lett belőle.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.