ButterCupCake

sütinapló

magos rágcsa, avagy az egészséges chips

11415566_408451016022768_680802010941485146_o.jpg

Az üvegtigrisben van egy jelenet, amikor Gaben sört kér Lalitól:
- Van alkoholmentes söröd, Lali?
- Van.
- Akkor dobd ki a pi***ba, rendes sört kérek...
:)

Valami hasonló van ezzel a rágcsával is, bolti chips, kréker ezután szóba se jöhet. Ugyanúgy eteti magát, nem lehet abbahagyni. Szublimál mellette a sör vagy a fröccs...na jó! a limonádé is. Ha nagy társaságnak készül, dupla adag alatt bele se kezdjünk. Annyira jó, hogy már az első találkozás után ismerősnek jelölnénk a facebook-on!

Hozzávalók:

- 1 dl szezámmag
- 1 dl lenmag
- 1 dl tökmag
- 1 dl napraforgómag
- 1 dl apró szemű zabpehely
- 3 dl liszt (lehet akár zabliszt, rizsliszt** is)
- 1 kk. sütőpor
- 1,25 dl olivaolaj
- 2 dl víz
- 2 tk. só
- fűszerek: bors, pirospaprika (csemege, erős), habanero krém, /oregánó, bazsalikom/

Kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra. Mérjük ki a hozzávalókat, keverjük össze a magokat a liszttel és a fűszerekkel, majd az olajjal és a vízzel állítsuk össze a masszát. Vágjunk le 2 sütőlemez méretű sütőpapírt. Az egyikre halmozzunk a masszából, tegyük rá a másik sütőpapírt és a két papír között nyújtsuk magvastagságúra* (szakszó) a tésztát. Ezután húzzuk le a felső papírt, "vágjuk fel" négyzetesre, húzzuk rá a sütőlemezre és süssük ropogósra. (Sütője válogatja én kb. 15 percig sütöttem.) Ezt addig folytassuk, míg a massza el nem fogy (kb. 3 tepsi jön ki a fenti adagból). Kicsit össze fog sülni, de a bekarcolás mentén könnyen el tudjuk majd törni, ha kihűlt.
Bárhogy fűszerezhető, lehet mediterrán jellegű, vagy csípős, vagy együtt a kettő.

*magvastagság: ameddig a magok engedik a nyújtást, a legkisebb elérhető vastagság - nagyon tudományosan hangzik, pedig nem az...amikor nyújtjátok, megértitek :)

**ha rizsliszttel készítitek, 1.5 dl olajat használjatok

recept: Anyukámtól

A bejegyzés trackback címe:

https://buttercupcake.blog.hu/api/trackback/id/tr317579008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

232323 2015.06.28. 15:40:32

ez a finom kis rágcsa olyan kalóriabomba, hogy ihajj!

Beer Monster 2015.06.28. 17:28:25

@232323: Azért kaja, nem? Nem fogyókúra, kalóriák nélkül meghalnánk.

dex.ion 2015.06.28. 18:12:21

@Beer Monster: sztem arra utalt, h nem annyira nyugdíjazza a chipset, mint amennyire a cikk sugallja.

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2015.06.28. 19:34:34

Azért azt tegyük hozzá. hogy a kalóriamennyiséget adó összetevők minősége sem mindegy ám. Vannak jobb és rosszabb szánhidrátok, zsírok. A csipszekben kb minden a legrosszabb. Ezzel szemben a zabpehely, meg különböző magok a szervezet számára jobb összetevőkből álló zsírok és színhidrátok.

Beer Monster 2015.06.28. 23:27:16

@dex.ion: Ezt én nem tudom, hogyan kell értelmezni.

Ha a napi kaja harmadát chips-szel fedezed, abból már nem lesz tisztességes étrend, mert hiányzik egy csomó esszenciális tápanyag.
Egy ilyen kotyvalékból ha megeszed a napi kalóriád harmadát, még el tudom képzelni, hogy mellé lehet legózni a többi esszenciális tápanyagot úgy, hogy épp kijöjjön egy egészséges étrend. A kotyvalékból egyedül az olivaolaj mentes az esszenciális tápanyagoktól.

Nbl 2015.06.29. 01:06:56

Én is tudok egy jó receptet: vegyél egy csomag héjában pörkölt földimogyorót. Kalóriában az is odab@sz, de legalább nem egészségtelen és még liszt sincs benne.

Beer Monster 2015.06.29. 10:24:20

@Nbl: Héjában pörkölt? Azt hol kell keresni?

Lxxxx 2015.06.29. 13:32:30

És hogy eteted meg pörkölés előtt a héjával? Az húsevő, nem?

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2015.07.01. 00:25:03

Szia, ma sütöttem meg, és tényleg nagyon finom! :)
Az olajmennyiség elsőre brutálisnak tűnik -meg másodjára is . Meg kiszedéskor is-, de aztán ha kihűl már nem látszik rajta mennyi olajat felszippantott. Mondjuk én ettől még tudom, nem mintha ettől könnyebb lenne megállni a rágcsálást :D

Kosz szepen a receptet!

Köldök_szösz 2015.07.04. 16:52:11

Vigyázni kell vele mert a széle megéghet. Lehet hogy érdemesebb kicsit alacsonyabb hőfokon sütni...

ButterCupCake

A sütés szórakoztat, a sütés megnyugtat, a sütés egy nagyon jó terápia. A végeredménnyel örömet szerezhetsz másoknak és magadnak is. Tapasztalatok, receptek, kísérletek, süti lelőhelyek. Sütni bárki tud, csak el kell kezdeni!

Frissen sültek